fbpx

 

ZASEBNOST

PIŠKOTKI
Piškotek je majhna datoteka, ki se shrani na računalniku ob obisku spletne strani. Piškotki vsebujejo različne informacije, ki jih spletna stran prebere, ko jo ponovno obiščete. Uporablja jih večina sodobnih spletnih strani.
Sami po sebi piškotki niso škodljivi, ne vsebujejo virusov ali kakšne drugačne zlonamerne kode. Uporabljajo se za različne namene, za seje (npr. prijavljanje na forume), za košarice v spletnih trgovinah, za prikaz različnih naprednih vsebin na spletni strain (npr. zemljevidi, video), za vodenje statistike obiska strani, za podporo vtičnikom družabnih omrežij, ter tudi za prikazovanje oglasov po meri uporabnika spleta.
Zakonsko omejevanje piškotkov je predvsem posledica zlorabe tehnologije piškotkov za sledenje uporabnikom in s tem poseganja v zasebnost na spletu.
Na spletni strani Tiha.si uporabljamo zgolj obvezne piškotke in piškotka (_ga in _gat) za anonimno spremljanje statistike s pomočjo Google orodja Analytics.

PIŠKOTKI, KI JIH UPORABLJA SPLETNA STRAN TIHA.SI

1. OBVEZNI ZA DELOVANJE STRANI:
– cc_necessary
– cc_analytics
– cc_advertising
To so obvezni piškotki, v katerih se zabeleži vaša izbira ali se strinjate z uporabo posameznih piškotkov ali ne. Ti piškotki trajajo malo manj kot 365 dni.

2. STATISTIKA OBISKA
– _ga
To je piškotek, ki je namenjen uporabi Universal Analytics. V tem piškotku so zapisane 4 številčne vrednost, ločene s piko. Primer:
1.2.123259584.1357814039257
Prva številka (1) sporoča verzijo formata zapisa, druga (2) je “globina” domene (Tiha.si). Preostali dve pa sta naključni števili, ki se generirata ob nastanku piškotka, na podlagi katerih statistika zazna, ali je obiskovalec obiskal spletno stran že kdaj v preteklosti. Vpogled v podatke iz tega piškotka ima lahko tudi podjetje Google, 1600 Amphitheatre Parkway, Mountain View, CA 94043 (Google).
Veljavnost piškotka je nastavljena na 364 dni.
ALI ME LAHKO GOOGLE IDENTIFICIRA NA PODLAGI VREDNOSTI ZAPISANIH V TEM PIŠKOTKU?
Kratek odgovor je ne. Google ne more nikogar osebno identificirati na podlagi tega zapisa. Za vsako spletno stran, ki uporablja Google Analytics ima posamezni uporabnik spleta različne identifikatorje, ki se generirajo naključno.
DODATNI VARNOSTNI UKREPI ZA ZAŠČITO ZASEBNOSTI V ZVEZI S TEM PIŠKOTKOM
Da bi preprečili zbiranje osebnih podatkov s strani Googla, uporabljamo maskiranje vseh IP naslovov obiskovalcev, kar onemogoča Googlu da bi si lahko shranil vaš IP naslov in povezoval vaše aktivnosti na spletišču Tiha.si katerimi koli drugimi aktivnostmi na ostalih spletnih straneh. Več o maskiranju IP naslovov si lahko preberete tukaj.
Skrbniki strani Tiha.si ne obdelujemo ali shranjujemo natančnih ip naslovov obiskovalcev spletnega mesta, ravno tako ne Google, zaradi česar so vaši osebni podatki, kot so identifikacija ali podatki o vaši lokaciji zasebni in varni med brskanjem.
Hkrati Google nima dovoljenja za kakršno koli drugo uporabo podatkov, kot za nudenje storitve Universal Analytics.
V kolikor ne želite, da bi Google Analytics kjer koli sledil vašim aktivnostim na spletu, je Google ponudili orodje Google opt-out, s katerim lahko preprečite beleženje statistike kakršnih koli vaših aktivnosti s strani Google Analytics na celotnem spletu.

VEČ INFORMACIJ
Priporočamo vam, da si pred morebitnim izklopom preberete, kaj piškotki sploh so in zakaj niso vsi piškotki zlobni, ter kakšne nastavitve uporabljamo za uporabo zunanjih storitev:
– Kaj so piškotki in kako jih izklopim
– Smernice IPRS o uporabi piškotkov
– Google privacy policy (velja za vse njihove storitve in servise, tudi za Youtube)

VRSTE PIŠKOTKOV
Piškotki imajo lahko zelo različne sestavine. Dobri piškotki so zelo koristni za obiskovalce, še posebej za seje, prijave, košarice artiklov in podobne naloge spletne strani.
Nekateri piškotki so koristni predvsem za lastnike spletnih strani. Na primer služijo za spremljaje količino obiska, torej doseg svojega spletnega mesta, posredno pa koristijo tudi končnim obiskovalcem, saj omogočajo avtorjem vsebin vpogled v to, kateri prispevki na spletni strani so za obiskovalce zanimivi, na podlagi povratnih informacij, pa lahko spletno stran približajo bralcem z zanimivejšimi vsebinami.
Nekateri piškotki pa, vsaj iz vidika Informacijskega urada, niso dobri. Ti neokusni piškotki predvsem beležijo podatke o vaših aktivnostih na spletu, ki jih potem v obdelajo in pridobljene informacije posredujejo tretjim subjektom, najpogosteje oglaševalcem. Zaradi tega se na primer različnim ljudem na spletu prikazujejo različni oglasi. Vsak vidi oglase izdelkov in storitev, ki jih bo bolj verjetno kupil. Lastnikom sledilnih piškotkov pa to omogoča večji zaslužek iz oglaševanja.
Urad informacijskega pooblaščenca deli piškotke predvsem glede na invazivnost:
– Začasni ali sejni piškotki
– Trajni ali shranjeni piškotki
– Lastni piškotki
– Drugi piškotki
Vsako vrsta piškotkov se v zakonodaji in smernicah pooblaščenca tretira drugače, kar lastnikom spletnih strani in spletnim razvijalcem otežuje doseganje skladnosti z Zakonom o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1) in Zakonom o varstvu osebnih podatkov. Lastnikom spletnih strani nalaga, da se morajo o problematiki zasebnosti piškotkov podrobno podučiti, ter o uporabi le teh osveščati tudi svoje spletne obiskovalce. V primeru invazivnejših piškotkov pa morajo od obiskovalcev pridobiti soglasje za njihovo uporabo.

IZBRIS PIŠKOTKOV
Večina spletnih brskalnikov omogoča izklop piškotkov (kompletno ali samo od t.i. tretjih strank). Če vas zanima, kako izklopiti piškotke, si oglejte spodnje povezave (glede na to, kateri brskalnik uporabljate):
Chrome
Mozilla
Opera
Internet Explorer
Safari
Če piškotke popolnoma izključite, so lahko nekatere možnosti naše spletne strani onemogočene.

Vir informacij: Piskotki.net

 

SPLOŠNI POGOJI POSLOVANJA

Splošni pogoji poslovanja spletne trgovine so sestavljeni v skladu z Zakonom o varstvu potrošnikov (ZVPot), Zakonom o varstvu osebnih podatkov (ZVOP-1) ter o elektronskih komunikacijah (ZEKom-1). Obravnavajo delovanje pravice uporabnika ter poslovni odnos med ponudnikom in kupcem.

DOSTOPNOST INFORMACIJ (povzetek zakonodaje)
Ponudnik se zavezuje, da bo kupcu vselej zagotovil naslednje informacije:
a) identiteto podjetja (ime in sedež podjetja, številka registra),
b) kontaktne podatke, ki uporabniku omogočajo hitro in učinkovito komunikacijo (e-pošta, telefon),
c) bistvene značilnosti blaga oziroma storitev (vključno s poprodajnimi storitvami in garancijami),
d) dostopnost artiklov (vsak artikel ali storitev, ki je v ponudbi na spletnem mestu, naj bi bil dostopen v razumljivem roku),
e) pogoje dostave artiklov ali izvršitve storitve (način, kraj in rok dostave),
f) vse cene morajo biti jasno in nedvoumno določene in razvidno mora biti prikazano, ali že vsebujejo davke in stroške prevoza,
g) način plačila in dostave,
h) časovno veljavnost ponudbe,
i) rok, v katerem je še možno odstopiti od pogodbe in pogojih za odstop; poleg tega tudi o tem, če in koliko stane kupca vračilo artikla,
j) pojasnilo postopka ob pritožbi, vključno z vsemi podatki o kontaktni osebi ali službi za stike s kupci.

CENE
Vse cene izdelkov v spletni trgovini so končne in ne vsebujejo DDV. DDV ni obračunan na podlagi 1. odstavka 94. člena ZDDV-1.
Cene so označene v evrih (EUR). Cene veljajo v trenutku oddaje naročila in veljajo do dne objave novega cenika.
Cene veljajo samo za nakup preko spletne trgovine www.tiha.si.
Plačilo je možno le v enkratnem znesku.
Cena navedena ob izdelku je cena izdelka brez dostave. Dostava je strošek kupca.

NAKUP
Na elektronski naslov info@tiha.si pošljete povpraševanje po izdelku, ki vas zanima. V najkrajšem možnem času boste dobili odgovor, če je izdelek na voljo. Izdelke po katerem povprašujete vam prihranimo 24 ur od poslanega elektronskega sporočila, kasneje ne moremo zagotoviti, da bodo še na voljo.
Izdelki bodo poslani v roku, ki bo dogovorjen v vsebini elektronskega sporočila.
V primeru plačila na transkacijski račun s pošiljanjem počakamo dokler nakazilo ni prikazano no računu.
Izdelki predstavljeni na spletni strani www.tiha.si so unikati, kar pomeni, da je na voljo le en kos. Lahko se zgodi, da je na strani prikazan izdelek, ki ni več na voljo.

KUPOPRODAJNA POGODBA
Kupoprodajna pogodba med ponudnikom in kupcem je sklenjena v trenutku, ko ponudnik potrdi naročilo in kupec dobi elektronsko sporočilo o potrjenem naročilu.
Z naročilom izdelka se kupec strinja s pogoji poslovanja in uporabe.

NAČINI PLAČILA
Plačilo je možno:
– z nakazilom na tekoči račun (številka TRR vam bo ob potrditvi naročila poslana po elektronski pošti)
– ob osebnem prevzemu na Gorkičevi 16 v Ljubljani

DOSTAVA
Ponudnik bo izdelke poslal v roku, ki bo dogovorjen v vsebini elektronskega sporočila. Ponudnik si pridržuje pravico, da blago pošlje tudi kasneje, vendar bo o tem nemudoma obvestil kupca.
Čas pošiljanja je odvisen od partnerja za dostavo pošiljk in nanj ponudnik nima vpliva.
Vse pošiljke bodo poslane priporočeno.
Strošek dostave je odvisen od vrednosti naročenih izdelkov, njihove teže in načina plačila. Strošek dostave bo prištet ceni izdelka in je del končne cene naročila.

PRIJAVA POŠKODOVANIH POŠILJK
V primeru, da je pošiljka fizično poškodovana, v njej manjka vsebina ali kaže znake odprtja, mora kupec sprožiti postopek reklamacije pri Pošti Slovenije. To stori tako, da pošiljko odnese na najbližjo pošto v enakem stanju, kot jo je prejel (ne da bi karkoli dodal ali odstranil) ter izpolni reklamacijski zapisnik. Skupaj s Pošto Slovenije bomo poskrbeli, da bo reklamacije rešena v najkrajšem možnem času.

REKLAMACIJE
Kupec lahko blago reklamira, če blago nima lastnosti, ki jih je ponudnik izrecno obljubil, če je ponudnik poslal napačne izdelke, v napačni količini, barvi ali kako drugače odstopajo od kupčevega naročila.
Kupec lahko blago reklamira v osmih (8) dneh od nakupa. V primeru reklamacije lahko kupec, v skladu z zakonskimi omejitvami, zahteva zamenjavo artikla, njegovo popravilo ali vračilo kupnine.

UPORABA IZDELKOV
Ponudnik ne prevzema nikakršne odgovornosti, v kolikor bi zaradi neprimerne uporabe prišlo do morebitnih poškodb izdelkov in jih kot takih tudi žal ne bo mogel sprejeti v reklamacijo.

PRAVICA DO ODSTOPA OD NAKUPA, VRAČILO BLAGA
Kupec ima pravico, da v 14 dneh od prevzema blaga ponudniku sporoči (na e-naslov info@tiha.si), da odstopa od pogodbe, ne da bi mu bilo treba navesti razlog za svojo odločitev. Edini strošek, ki bremeni kupca v zvezi z odstopom od pogodbe, je strošek vračila blaga (s priporočeno pošto). Blago je potrebno vrniti ponudniku najkasneje v roku 14 dni od oddanega sporočila o odstopu od pogodbe (od odstopa od nakupa).
Prejeto blago mora vrniti nepoškodovano, neoprano, brez znakov uporabe.
Vračilo vplačila bo izvedeno takoj, ko je to mogoče, najkasneje pa v roku 30 dni od prejema sporočila o odstopu od pogodbe. Vračila vplačil bo izvršeno na TRR kupca.
Vrnitev prejetega blaga podjetju v roku za odstop od pogodbe se šteje za sporočilo o odstopu od pogodbe.

ODVEZA ODGOVORNOSTI
Ponudnik se po svojih najboljših močeh trudi zagotoviti skladnost in ažurnost podatkov, ki so objavljeni na spletni strani www.tiha.si. Kljub temu pa se lahko karakteristike izdelkov, njihova zaloga in cena spremenijo tako hitro, da ponudnik ne uspe popraviti podatkov v spletni trgovini.
Ponudnik si pridržuje pravico do kakršnihkoli sprememb, delnih ali v celoti, kateregakoli dela splošnih pogojev brez posebne najave. Spremembe veljajo od trenutka objave.
Ne zavezujemo se za pravilnost in popolnost podatkov na spletni strani, niti se ne zavezujemo za pravilnost in popolnost tekstovnega, slikovnega gradiva. Fotografije so lahko simbolne, dejanski izgled artikla se lahko razlikuje od fotografije.

VAROVANJE OSEBNIH PODATKOV
Ponudnik se zavezuje k trajnemu varovanju vseh osebnih podatkov. Ti bodo uporabljeni izključno za pošiljanje informativnega gradiva, ponudb, računov in ostalo potrebno komunikacijo. Ponudnik za nedoločen čas hrani IP naslove vseh obiskovalcev spletne trgovine.
Podatki kupcev v nobenem primeru ne bodo predani tretji osebi.
Za varovanje osebnih podatkov je odgovoren tudi uporabnik sam, in sicer tako, da poskrbi za varnost ter ustrezno programsko (protivirusno) zaščito svojega računalnika.

PRITOŽBE IN SPORI
Ponudnik spoštuje veljavno zakonodajo o varstvu potrošnikov.
Ponudnik je dolžan vzpostaviti učinkovit sistem obravnavanja pritožb in določiti osebo, s katero se, v primeru težav, kupec lahko poveže telefonsko ali po elektronski pošti.
Pritožba se odda prek e-poštnega naslova info@tiha.si. Ponudnik bo v petih delovnih dneh potrdil, da je prejel pritožbo, sporočil kupcu, kako dolgo jo bo obravnaval in ga vseskozi obveščati o poteku postopka.
Ponudnik se zaveda, da je bistvena značilnost potrošniškega spora, vsaj kar zadeva sodno reševanje, njegova nesorazmernost med ekonomsko vrednostjo zahtevka in stroški, ki nastanejo pri reševanju samega spora. To je tudi glavna ovira, da potrošnik ne sproži spora pred sodiščem.
Zato se ponudnik po svojih najboljših močeh prizadeva, da se morebitni spori rešijo sporazumno. Spletna povezava na evropsko platformo za spletno reševanje potrošniških sporov je dostopna na povezavi: https://webgate.ec.europa.eu/odr/main/index.cfm?event=main.home.show&lng=SL.

AVTORSKE PRAVICE IN PRAVNO OBVESTILO
Vsa vsebina, objavljena na spletnem mestu je v izključni lasti lastnika spletnega mesta in je avtorsko zaščitena z veljavnimi zakoni. V vsebino se poleg besedila in podatkov šteje tudi celotna grafična podoba spletnega mesta z vsemi grafičnimi elementi. Kakršnakoli uporaba materialov brez pisnega dovoljenja lastnika spletnega mesta ni dovoljena. Lastnik spletnega mesta ne jamči za ažurnost, točnost ali pravilnost vseh informacij na straneh. Vse informacije na spletnih straneh se lahko spremenijo brez predhodnega obvestila. Prav tako tudi ne sprejema odgovornosti za kakršnokoli škodo, ki bi neposredno ali posredno nastala zaradi uporabe, nepravilnega delovanja in/ali nedostopnosti teh spletnih strani.

 

KONTAKT

Lucija Kostanjšek
Gorkičeva ulica 16
1000 Ljubljana

info@tiha.si

osebno dopolnilno delo 16730